Jesen, listje in barve življenja

pumpkin-potato-soup-4

Zadnja stvar, ki sem jo objavila, je bila verjetno že dobrega pol leta nazaj. Za nekaj časa sem poniknila. V želji, da dokončam študij. Preblizu koncu sem bila, da bi odnehala, vendar kar nisem mogla videti tiste luči na koncu tunela. ”Res ne bo lahko, ampak na koncu ti bo uspelo!” so bile besede prijatelja, ki so mi le vlile nekaj upanja.

In tako sem se odpovedala svojim hobijem, predvsem pisanju in fotografiranju, po nesreči zabredla novim hobijem naproti, in zaključila obe diplomi. Bila sem srečna. Breme, ki sem ga leta in leta nosila, je naposled izginilo. A ostal je grenak priokus. Priokus po izgubljenem času. Zima se je sprevrgla v pomlad, pomlad v poletje, poletje v jesen. Nenadoma je izginil vsak spomin na vse, kar se je pripetilo v tem času. Prazna, brez vsakršnega občutka, izgubljena.

Ko sem pred dnevi hodila po ulici, sem spoznala, da so drevesa povsem gola. Zazrta v sivo megleno nebo, sem pod nogami čutila mehko in toplo listnato preprogo. Globoko sem vdihnila. Zima. Tisti poseben trenutek, ko si rečeš: ”Voham zimo.” In končno sem začutila, da sem jaz spet jaz.

pumpkin-potato-soup

Juha iz buče in sladkega krompirja

Sestavine (za 3 – 4 osebe):

  • 1 velik sladki krompir (400g aprox.)
  • 1 velika hokaido buča
  • 2 veliki šalotki
  • 500 ml mleka
  • 150 ml smetane za kuhanje
  • voda ali jušna osnova (po potrebi)
  • sol, poper
  • olje za kuhanje
  • muškatni orešček
  • 400g gob – bukov ostrigar
  • pol stroka nasekljanega česna
  • 200g tofuja (jaz sem uporabila I Like Tofu korenček-ingver)
  • 100g ajdovih testenine
  • svež petršilj
  • rdeči poper

Priprava:

  1. Pečico ogrejemo na 220ºC. Operemo, olupimo in zrežemo na večje kose sladek krompir, bučo in šalotke. Pokapljamo z oljem in posolimo. Pečemo v pečici, dokler ni zelenjava povsem zmehčana (približno  40 min).
  2. Pečeno zelenjavo skupaj z mlekom in smetano zmešamo v blenderju. Po potrebi dodamo vodo ali jušno osnovo (odvisno od gostote, ki jo želimo – meni je všeč bolj gosta juha). Prelijemo v kozico in na štedilniku med mešanjem segrejemo. Dodamo muškatni orešček, sveže mleti poper in po potrebi sol.
  3. Med tem narežemo tofu in gobice. V dveh ponzicah segrejemo olje. V eni prepražimo tofu. V drugi gobice, ki jim dodamo mali česna, posolimo in malo popopramo.
  4. Segrejemo vodo in skuhamo ajdove testenine.
  5. Na juho naložimo testenine, pražene gobice in tofu. Posujemo z nasekljanim petršiljem in zdrobljenim rdečim poprom.

pumpkin-potato-soup-3

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s