Babka razume… tudi, če ni najlepša babka, razume. Ko gre res vse narobe, ko ti zmankuje časa, ko zadeve res postanejo brezsmiselne. In potem se odločiš, da boš naredil tisto, v čemer uživaš, nekaj kar je v tistem trenutku pomembnejše, kot pa beliti si glavo z nesmiselnimi zadevami. In potem totalno random nastane verjetno najboljši comfort food ever. Babka.
Just go for it!
Testo:
- 100 g polnozrnate moke
- 200 g pšenične moke T400 + za posipanje
- 1 jajce in 2 rumenjaka
- 15 g kvasa
- 15 ml mleka
- 70 g zmehčanega masla
- 40 g agavinega sirupa ali medu
- ⅓ žličke soli
- 1 velika žlica ruma
- ½ žličke arome vanilje
- 1 jajce za premaz
Nadev:
- 4 žlice chia semen
- 100 g svežih borovnic
- 100 g svežih malin
- 150 g borovničeve ali malinove marmelade (jaz sem uporabila ISIS marmelado brez sladkorja)*
* na voljo v trgovinah Vita Care
Priprava:
- Pripravimo kvasni nastavek: zmešamo 15 ml toplega mleka ter žlico agavinega sirupa in kvas. Pustimo, da se podvoji.
- V veliki skledi zmešamo obe moki in sol.
- Posebej z ročnim mešalnikom penasto stepemo zmehčano maslo in postopoma dodamo jajca, agavin sirup, aromo vanilje in rum.
- Jajčno mešanico in kvas zlijemo v posodo z moko in premešamo s kuhalnico. Ko se sestavine povežejo, začnemo gnesti. Gnetemo od 10 do 15 minut, da se škrobna zrna napno. Na začetku je testo zelo lepljivo, vendar s časom postane voljno in gladko.
- Testo pokrijemo in pustimo vzhajati, dokler ne podvoji volumna.
- Med tem zmešamo chia semena, sveže sadje in marmelado.
- Razvaljamo na 0,5 centimera debelo. Namažemo s sadno mešanico
- Pripravljeno testo zvijemo v rulado in jo po dolgem prerežemo po sredini. Prepletemo in oblikujemo v pletenico. Prestavimo v pekač in pustimo vzhajati, da je pletenica primerno napeta.
- Premažemo s stepenim jajcem. Pečemo v pečici, predhodno ogreti na 210 °C, približno 10 minut. Po tem pekač obrnemo in pečemo še 10 minut. Temperaturo zmanjšamo na 180°C in pletenico pečemo še približno 10 minut.