Solata s hruško, popečenimi orehi in prelivom s pečenim česnom

salad pear

Sredi decembra, pa že ves teden živim na solatah. Ne ravno sezonsko. Ampak verjetno zato, ker ni snega. In zato, ker moje telo ve, da bodo prihajajoči dnevi težki. Pa se je kar samo odločilo za mini detox.

Tale recept sem pobrala pred parimi leti v Kanadi. Orehi so bili seveda karamelizirani na javorjevem siropu, če je kdo za upgrade. Pa tudi kakšen kos dimljene postrvi ali pa lososa bil čisto za zraven. Trik je pa seveda v prelivu s pečenim česnom.

salad pear-2

Solata s hruško, popečenimi orehi in jogurtovim prelivom s pečenim česnom

Sestavine (za 4 osebe):

  • mešana sezonska solata
  • 2 hruški (lahko tudi jabolka)
  • 2 pesti orehov
  • 3 žlice olivnega olja
  • 4 žličke sladke paprike
  • 2 žlički agavinega ali javorjevega sirupa
  • ½ žličke soli
  • 200 ml tekočega jogurta
  • 50 g naribanega parmezana
  • 5 strokov pečenega česna (potrebujemo celo glavico česna*)
  • sok ½ limone
  • sol, poper
  • rezine dimljenega lososa ali postrvi (po izbiri)

* Priporočam večjo količino česna, saj ni smiselno greti pečice zgolj zaradi ene glavice česna. Pečen česen se lahko uporabi v solatnih prelivih, na brusketah in crostinih, ali pa kot dodatek jedem. Hrani se v hladilniku.

Priprava:

  1. Glavico česna vodoravno prerežemo, tako da vsem strokom odrežemo vrh. Postavimo na kos aluminijaste folije za živila, prelijemo z 2 žlicama olja in robove folije upognemo proti notranjosti. Postavimo na pekač in pečemo na 150 – 160 °C približno 45 minut.
  2. V kozici segrejemo 1 žlico olja in dodamo orehe. Ob stalnem mešanju pražimo 1 minuto. Prelijemo z agavinim sirupom, nato dodamo sladko papriko in sol.
  3. Pripravimo preliv: z vilicami pretlačimo 5 strokov pečenega česna, primešamo jogurt, nariban parmezan, sok polovice limone, sol in poper.
  4. Hruški po dolgem narežemo na tanke rezine in naložimo na solato. Prelijemo z jogurtovim prelivom in potresemo s praženimi orehi.
  5. Po izbiri lahko dodamo tudi rezine dimljenega lososa ali dimljene postrvi.

 

Ta recept je nastal v sodelovanju s Spar Slovenija in njihovo revijo Dobro zame.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s