So dnevi, ko si totalni emotional mess. Dan preživiš v postelji. Prespiš vikend. In v tistih redkih trenutkih budnosti, si želiš samo dober kos pite. Čokoladne pite. In potem jo narediš. In briga te za fotke. Pa jih vseeno posnameš, ker je tvoja stvaritev preveč dobra, da bi jo ne delil z drugimi. Fotke niso najboljše. Ampak saj je vseeno. Pita je pomembnejša.
In potem si odrežeš kos pite. In stvari se kar naenkrat postavijo na svoje mesto. Jp, terapija je bila uspešna. All good. Praznujem, s kozarcem dobro ohlajene penine in zadnjim kosom pite. Kar smeji se mi, ker sem ravno naredila velik korak naprej. Ne, nisem še zaključila študija, hodim pa po pravi poti. Cheers to that!
Kostanjeva pita s čokolado in arašidovim maslom in speculoos skorjico
Sestavine*
za skorjico:
- 350 g Balance mandljevih piškotov brez dodanega sladkorja**
- 50 g masla ali kokosovega olja
- mandljevo mleko
za nadev:
- 4 žlice arašidovega masla
- 300 g kostanjevega pireja (jaz sem uporabila kostanj iz vrečke)
- mandljevo mleko
- 1 žlica kakava v prahu (100%)
- 5 žlic konjaka
- 1 žlica sladila (jaz sem uporabila sukralozo)
- 100 g temne čokolade (60 % min)
ganache:
- 65 g temne čokolade (60% min)
- 50 g sladke smetane ali kokosovega mleka
- 1 velika žlica kakava v prahu (100%)
* VEGANSKA verzija: kekse nadomestimo s katerimi koli veganskimi, maslo zamenjamo s kokosovim oljem, sladko smetano pa s kokosovim mlekom 🙂
** Namesto Balance keksov se lahko uporabijo tudi speculoos piškoti. Jaz sem uporabila Balance mandljeve piškote, ker so brez dodanega sladkorja. Če se nadomestijo s katerimi koli keksi brez glutena, bo pita BREZ GLUTENA.
Priprava:
- V multipraktiku zdrobimo kekse v drobtine. Dodamo maslo ali kokosovo olje za vegansko verzijo. Pulziramo, dokler maslo ni enakomerno porazdeljno. Postopoma dodamo mandljevo maslo, vendar samo toliko, da se bodo vse sestavine povezale v čvrsto kepo testa. Testo prenesemo v pekač za pite (najbolje z odstranljivim dnom) in ga enakomerno razporedimo.
- Za kostanjevo kremo s čokolado: v multipraktiku zmešamo kostanjev pire ali olupljen kuhan kostanj, žlico kakava, vsaj 5 žlic konjaka in sladilo po izbiri. Postopoma dodajamo mandljevo mleko, da nastane čvrst in gladek pire.
- Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in dodamo kostanjevi kremi. Zmešamo v multipraktiku, dokler se sestavine dobro ne premešajo.
- Dno pite premažemo z arašidovim maslom. Dodamo kostanjevo kremo s čokolado in enakomerno razporedimo.
- Nad vodno kopeljo stopimo čokolado, sladko smetano ali kokosovo mleko in kakav. Prelijemo pito.
- Ohladimo in čez noč postavimo v hladilnik.