Tabule. Meta. Olivno olje.

tabouleh-2

Med sedenjem na balkonu, čiliranjem in opazovanjem svojega zelenjavnega vrta sem razmišljala, kaj pripraviti za kosilo. Pogled mi je obstal na čudoviti zeleni meti… Tako sem nekako prišla do tega, da je minilo že skoraj 10 let, kar sem prvič obiskala Francijo ( in verjetno tudi 10 let, kar sem zatreskana vanjo…). Kakor koli, tisti čas sem bivala pri družini na jugu, v mestu Antibes. Tabule je bil le plat de resistance. Vsak dan. Vsako kosilo. Narejen je bil iz kus kusa, svežega paradižnika, mete in rozin. Mwah… V življenju nisem jedla česa podobnega in ne, nisem bila največji fen. Ampak z leti postanemo pametnejši… enkrat ali dvakrat obkrožimo svet in na koncu upamo, da se bomo nekoč na domači grudi vsedli v restavracijo in naročili humus, pa falafle in tabule. In potem se enkrat vrneš in ugotoviš, da se je tvoja želja uresničila. Mezze.

Tabule izhaja iz bližnjega vzhoda in ga navadno strežejo kot mezze. V poletni vročini (kar trenutno ni the case) ni boljšega kot skleda svežine. Tabule je pravzaprav solata iz mete in petršilja, paradižnika, spomladanskih čebulic, z veliko limone in potresena z bulgurjem. Ja, v bistvu je bulgur za okras.

Moj recept je en velik mix. Brusnice in pistacije so padle v skledo, ko sem bila v Kanadi. Bulgur je pa seveda veliko boljši v primerjavi s kus kusom. Mislim sicer, da pri nas ni najbolj common zadeva. Škoda, ker je zdrav: bogat je z vlakninami, poleg tega pa ima tudi okoli 10% beljakovin. Bulgur naredijo tako, da pšenico najprej skuhajo, posušijo, olupijo in zdrobijo. Zato tudi ni potrebno, da ga kuhamo, temveč ga lahko samo namočimo in pustimo, da se zmehča.

Skratka, eno izmed teh treh za zraven, pa kakšno zelenjavo z žara. Yum!

 

Sestavine:

  • 250 g bulgurja
  • 350 g češnjevih paradižnikov
  • 2 veliki pesti suhih brusnic (ali rozin)
  • 150 g pistacij (v lupini)
  • 20 g metinih lističev
  • 15 g petšilja
  • 1 majhna spomladanska čebulica
  • sok 1,5 limone
  • 1 žlica staranega balzamičnega kisa
  • olivno olje
  • sol

Priprava:

  1. Bulgur skuhamo po navodilih. Ne smemo ga prekuhati. Ohladimo.
  2. Nasekljamo metine lističe, petršilj in spomladansko čebulico. Češnjev paradižnik prerežemo na polovice. Pistacije oluščimo in grobo nasekljamo.
  3. Ohlajen bulgur pokapljamo z sokom limone, balzamičnim kisom ter zajetno količino olivnega olja. Dodamo nasekljane pistacije, brusnice, začimbe in spomladansko čebulico. Po okusu solimo in dobro premešamo. Na koncu vmešamo češnjev paradižnik.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s