Polnozrnata pletenica s suhimi paradižniki, svežimi zelišči in feto

velikonočnapletenica-10

Na mojem balkonu so začela poganjati prva zelišča, ki so preživela zimo. Pa sem si rekla, takšna slana pletenica s pridihom poletja bo prava stvar za k temu čudovitemu pomladnemu soncu.

Testo razdelite na tri enake dele, razvaljajte po dolžini. Na sredino dodajte nadev in zaprite. Še enkrat posvaljkajte in spletite pletenico.

velikonočnapletenica-12

Sestavine

  • 250 g pirine moke ali pirine polnozrnate moke
  • 250 g pšenične moke T400
  • 1 – 2 majhni žlički soli
  • 30 g svežega kvasa
  • 80 g zmehčanega masla
  • 1,8 – 2,2 dl toplega mleka*
  • 1 jajce + 3 rumenjaki
  • rumenjak + 2 žlici mleka za premaz

nadev:

  • 60 g razdrobljene fete ali kozjega sira
  • 50 g nasekljanih suhih paradižnikov
  • sveže ali suhe začimbe (rožmarin, origano, bazilika)
  • majhen strok česna (nasekljan)

* Količina mleka je v veliki meri odvisna od moke. Dodajte postopoma!

Priprava:

  1. Kvasu dodamo 50 ml toplega mleka in žličko medu. Pustimo, da podvoji volumen.
  2. V veliki posodi zmešamo obe moki in sol.
  3. V manjši posodi z ročnim mešalnikom penasto stepemo zmehčano maslo, postopoma dodajamo jajca.
  4. Kvasni nastavek in jajčno zmes dodamo moki, premešamo z leseno kuhalnico. Postopoma dodajamo mleko (količina je v veliki meri odvisna od kvalitete moke). Ko se sestavine začno povezovati, pričnemo z gnetenjem. Pomokamo delovno površino in dobro pregnetemo, da dobimo čvrsto kepo testa.
  5. Pustimo vzhajati. Ko podvoji volumen, še enkrat pregnetemo in razdelimo na tri enako težke dele. Naredimo velike svaljke. Razvaljamo jih po dolžini na 1 cm debelo in na sredino naložimo nadev iz sira in suhih paradižnikov. Oba konca zapremo in še enkrat posvaljkamo. Tako spet dobimo tri svaljke, ki jih prepletemo v pletenico.
  6. Pletenico pustimo vzhajati. Tik preden jo damo v pečico, premažemo z mešanico jajčnega rumenjaka in mleka.
  7. Pečico ogremo na 200°c in vanjo postavimo pekač z vodo, da se ustvari para. Pletenico pečemo 10 min, potem pa temperaturo zmanjšamo na 180°c in pečemo še 10 – 15 min.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s