Pletenica s pehtranom

velikonočnapletenica-19

V bistvu gre za osnovni recept za velikonočno pletenico, v testo pa je dodan pehtran.

Sestavine:

  • 500 g pšenične moke T400
  • 40 g medu
  • 1 majhna žlička soli
  • 30 g svežega kvasa
  • 80 g zmehčanega masla
  • 1,8 – 2,2 dl toplega mleka*
  • 1 jajce + 3 rumenjaki
  • 2 žlici ruma
  • lupinica 1 limone
  • rumenjak + 2 žlici mleka za premaz
  • 15 g nasekljanega pehtrana

*Količina mleka je v veliki meri odvisna od kvalitete in vrste moke. Pa tudi, če uporabljate med, boste potrebovali manj tekočine. Mleko dodajajte postopoma!

Priprava:

  1. Kvasu dodamo 50 ml toplega mleka in žličko medu. Pustimo, da podvoji volumen.
  2. V veliki posodi zmešamo obe moki in sol.
  3. V manjši posodi z ročnim mešalnikom penasto stepemo zmehčano maslo, postopoma dodajamo jajca. Dodamo tudi rum in limonino lupinico.
  4. V toplo mleko vmešamo med ali sladkor, da se raztopi.
  5. Kvasni nastavek, pehtran in jajčno zmes dodamo moki, premešamo z leseno kuhalnico. Postopoma dodajamo mleko (količina je v veliki meri odvisna od kvalitete moke). Ko se sestavine začno povezovati, pričnemo z gnetenjem. Pomokamo delovno površino in dobro pregnetemo, da dobimo homogeno in čvrsto testo.
  6. Pustimo vzhajati. Ko podvoji volumen, še enkrat pregnetemo in razdelimo na tri enako težke dele. Naredimo velike svaljke ter spletemo v pletenico.
  7. Pletenico pustimo vzhajati. Tik preden jo damo v pečico, premažemo z mešanico jajčnega rumenjaka in mleka.
  8. Pečico ogrejemo na 200°c in vanjo postavimo pekač z vodo, da se ustvari para. Pletenico pečemo 10 min, potem pa temperaturo zmanjšamo na 180°c in pečemo še 10 – 15 min.

velikonočnapletenica-20

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s