Pletenica s pehtranom, limono in ricotto

velikonočnapletenica-5

Tole spomladansko sonce je naravnost čudovito. Me je kar prisililo, da sem začela pospravljati balkon in ga pripravljati na novo sezono. In tako sem našla tegale. Pehtran je uspešno preživel še eno zimo, čeprav nisem imela več veliko upanja…

velikonočnapletenica-16

Moja najljubša potica je pehtranovka. Po navadi je pehtranu dodana skuta ali kisla smetana. Jaz sem uporabila ricotto in dodala sveže obrane limone, ki so mi jih podarili na kmetiji Šibav, kjer sem se mudila prejšnji vikend. In ravno takšne so bile kot na sliki: sijoče, sočne in neverjetno okusne.

Sestavine:

  • 500 g pšenične moke T400
  • 40 g medu
  • 1 majhna žlička soli
  • 30 g svežega kvasa
  • 80 g zmehčanega masla
  • 1,8 – 2,2 dl toplega mleka*
  • 1 jajce + 3 rumenjaki
  • 2 žlici ruma
  • lupinica 1 limone
  • rumenjak + 2 žlici mleka za premaz

nadev:

  • 15 g nasekljanega pehtrana
  • 2 žlici sladkorja (jaz sem uporabila sukralozo)
  • lupinica dveh limon
  • 1 majhen rumenjak
  • 3 žlice odcejene ricotte

*Količina mleka je v veliki meri odvisna od kvalitete in vrste moke. Pa tudi, če uporabljate med, boste potrebovali manj tekočine. Mleko dodajajte postopoma!

Priprava:

  1. Kvasu dodamo 50 ml toplega mleka in žličko medu. Pustimo, da podvoji volumen.
  2. V veliki posodi zmešamo obe moki in sol.
  3. V manjši posodi z ročnim mešalnikom penasto stepemo zmehčano maslo, postopoma dodajamo jajca. Dodamo rum in limonino lupinico.
  4. V toplo mleko vmešamo med ali sladkor, da se raztopi.
  5. Kvasni nastavek in jajčno zmes dodamo moki, premešamo z leseno kuhalnico. Postopoma dodajamo mleko (količina je v veliki meri odvisna od kvalitete moke). Ko se sestavine začno povezovati, pričnemo z gnetenjem. Pomokamo delovno površino in dobro pregnetemo, da dobimo homogeno in čvrsto testo.
  6. Pustimo vzhajati. Ko podvoji volumen, še enkrat pregnetemo in razdelimo na tri enako težke dele. Naredimo velike svaljke in jih razvaljamo po dolžini na 1 cm debelo. Na sredino dodamo nadev, zapremo in še enkrat posvaljkamo ter spletemo v pletenico. Za postopek glej tu.
  7. Pletenico pustimo vzhajati. Tik preden jo damo v pečico, premažemo z mešanico jajčnega rumenjaka in mleka.
  8. Pečico ogrejemo na 200°c in vanjo postavimo pekač z vodo, da se ustvari para. Pletenico pečemo 10 min, potem pa temperaturo zmanjšamo na 180°c in pečemo še 10 – 15 min.

One thought on “Pletenica s pehtranom, limono in ricotto

  1. Pingback: Dobra družba. Sonce. Hrana. Vino. | lolita bopa

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s