Čičerikine zelene palačinke z namazom iz avokada in rdeče pese – brez glutena

IMG_0043

Odkar pišem blog se trudim poustvarjati klasične recepte, a na drugačen, bolj zdrav način. Seveda se zaradi diabetesa izogibam sladkorju ali pa mu vsaj skušam najti primerno alternativo. Ampak konec koncev je vse sladkor. Vse se presnovi v sladkor. Vprašanje je le, kako hitro? Moj odgovor na to je uravnoteženost. Obrok, ki je bogat z beljakovinami in vlakninami, bo pripomogel h temu, da ogljikovi hidrati ne bodo dvignili krvnega sladkorja tako hitro, kot bi ga sicer, hkrati pa nam bodo dali občutek sitosti. Za vegetarijance zna biti vnos beljakovin kar precejšen problem. Zato pravim: Čičerika!

Čičerika je zame superhrana! Ima kar nekaj ogljikovih hidratov, ki jih telo seveda potrebuje za energijo, poleg tega pa je bogata tudi z beljakovinami in vlakninami. Kuhana čičerika ima okoli 30% ogljikovih hidratov, 9% beljakovin in 8% vlaknin, med tem ko ima čičerikina moka okoli 60% ogljikovih hidratov, 20% beljakovin in 15% vlaknin.

Ko sem prvič slišala za Socco, je ta nenavadna beseda takoj pritegnila mojo pozornost. Farinata ali Cade, kakor ji tudi pravijo, je v bistvu velika čičerikina palačinka, ki je bila iz Genove prinešena na jug Francije, v okolico Nice in Toulona. Socca je hrana z ulice. Čeprav so med tremi manjše razlike, je osnovni recept za socco takle:

300 g čičerikine moke
500 ml vode
2 žlici olivnega olja
1 žlička soli
poper

Maso potem vlijejo v veliko litoželezno ponev in pečejo na zelo visoki temperaturi dokler ni zlato zapečena, okoli 8 – 10 min.

No, in tako sem tudi jaz malo mešala in prišla do čičerikinih palačink z brokolijem, ki so veliko boljše, v vsakem primeru pa bolj zdrave kot klasika, ki je narejena z navadno belo moko. Masa je sicer bolj gosta in palačinke zato malo debelejše, vendar izgledajo odlično, pa še božanski kontrast z rdečim avokado-pesa namazom naredijo.

IMG_0025_2-2

Sestavine:

za palačinke

  • 100 g brokolija
  • 75 g čičerikine moke
  • 2 jajca
  • 140 ml mleka po izbiri (jaz sem uporabila ovseno mleko)
  • 2 žlici olja
  • 1/3 žličke pecilnega praška
  • 1/2 stroka česna
  • sol, poper

za namaz
(oziroma, če čas ni ovira):

  • 1 avokado
  • 1 srednje velika rdeča pesa (kuhana)
  • 1,5 žličke semen koriandra
  • 1,5 žličke semen orientalske kumine
  • sok pol limone
  • sol

tahini omaka (po izbiri):

  • 1 velika žlica tahinija
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 – 2 žlički limoninega soka
  • 3 – 4 žlice vode
  • sol

nekaj listov špinače
kozji sir
praženi lešniki ali orehi

Priprava:

  1. Sestavine za palačinke zmiksajte v blenderju na največji hitrosti. Masa naj počiva v hladilniku vsaj 1 uro.
  2. Semena koriandra in kumine zmeljite v terilniku.
  3. Vse sestavine za namaz z ročnim mešalnikom pirirajte v gladko maso.
  4. Po 1 eni uri vzemite maso za palačinke iz hladilnika. Pecite na srednji jakosti v ponvi premera 20 cm. Palačinke naj bodo rahlo debelejše kot sicer.
  5. Palačinke po polovici namažite s namazom, obložite z listi špinače, potresite s kozjim sirom in praženimi oreški ter tahini omako.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s